maandag 6 augustus 2012

Amsterdam, 3 augustus 2012

Na een paar belletjes vond ik een aantal vrienden bereid om samen met mij de toppers van de Barmhartbox te ondersteunen met het sorteren van de ingezamelde spullen. De ingezamelde spullen zijn bedoeld voor de allerarmste in het Noorden van Marokko. Om 12:30 liep ik naar de box om lege dozen te halen. Dozen in de auto en gassen, la haye here we come. Maar eerst de twee vrienden ophalen die hun steun hebben toegezegd. Mohamed Ali was de eerste op mijn route. Zijn naam spreekt boekdelen om het zo maar uit te beelden. Mohamed Ali (tabaraka-Allah 3lih) is groot, daadkrachtig en sterk, dat heeft hij ons vandaag wel laten zien. Daarna in een snelvaart richting Hoofddorp. Hier wacht Sarwar (tabaraka Allah 3lih) ons op. Sarwar stond voor de Macdonald, niet echt een ideale plek om te zijn tijdens het vasten. Hij laat wel zien hoe gedisciplineerd hij is en dat eten geen rol speelt als hij bezig is met zijn verplichtingen. Missie voltooid iedereen zit in de auto, dus karren maar. Onderweg leuke discussie gehad over van alles en nog wat. Wat me bij bleef is onze ervaringen met Royal air Maroc. Wat je ook van deze maatschappij mag vinden. De mocro reiziger zelf is meestal voor 95% de chaos aan te rekenen.

Op de plaats van bestemming aangekomen verbaasde ik me over het aantal vrijwilligers wat al actief was. Sommige al vanaf 10 uur, Tabaraka-Allah 3lihoum. We werden vol passie en enthousiasme rondgeleid door Hanane. Hanane legde mij doel van het project uit wat ze aan het doen waren en waarom? Alhamdoullilah moge Allah dit soort mensen vermenigvuldigen. Mijn handen begonnen te jeuken en wilde aan de slag. Ik kreeg het gevoel dat Hanane ruime ervaring had met het managen.
Ze deed dit heel geravineerd met humor een scherpe blik en een grote glimlach. Hanane had drie minuten nodig om iets uit te leggen wat er moest gebeuren. Het was een geoliede machine. Het leek er soms op of de vrijwilligers al jaren in het zelfde team zaten, maar niets was minder waar, sommige kende ekaar amper. Links, rechts, vouw en weg , links rechts, vouw en weg, bijna niet bij te houden.

Hanane zette ons aan aan het werk om voedselwaren te sorteren op soort. Ik kwam echt van alles tegen zoals; pindakaas, jam, rijst, macaroni, fusilie, thee, koffie, melk, chocoladepasta, roggebrood, tomatenpuree, rijstewafels, koek, wafels, appelmoes, erwten, groenteconserven en zo gingen er nog meer voedsel waren door onze vingers. Souad was ook een vrijwilligster hield zich bezig met drogmetica producten ook hier zag ik van alles voorbij komen zoals; wattenstaafjes, paracetamol, babyvoeding, deodorant en nog een heleboel andere spullen, te veel om op te noemen. Verderop waren een twintigtal dames kleding, speelgoed en huishoudelijk spullen aan het sorteren. Er lagen bergen met kleding in vuilniszakken opgestapeld en ik overdrijf niet echt berghhhhen.
Het verbaasde me dat er zoveel in een ruimte kan. Ach, ruimte zit in het hart en zeker in een barmhartig hart. Met af en toe een pauze snoven we buiten wat frisse lucht in.
In vier uur tijd zag ik ruim minimaal 30 dozen aan voedselwaren voorbij komen. De leeuw van Mohamed Ali gooide de dozen op zijn schouders en bracht ze achter elkaar naar achter de opslagruimte toe. Achteraf vertelde hij mij dat hij onlangs zijn been had gebroken. Toch zette hij door waarom? Hij zei “Ik wil mijn bijdrage leveren aan mensen die het hard nodig hebben”.
Het verbaasde me hoeveel mensen er continue langs kwamen om spullen af te leveren. Moge Allah deze mensen het beste in het leven en het hiernamaals geven. Om 18:00 besloten wij om weer huiswaarts te maken omdat onze klus erop zat maar de dame gingen tot 20 uur door. Moe maar voldaan stapte ik in de auto om vervolgens eerst naar bakkerij Marrakech in Den Haag te rijden (Hollands spoor) hebben ze werkelijk waar de lekkerste Marokkaanse broodjes, koekjes van heel Nederland :-). Ze hebben alleen nog mijn moeder nog niet verslagen. Voor Serwar leekt het net of hij een een fata morgana was terecht gekomen. Hup de auto weer in en richting my hometown Amsterdam. Eerst Serwar weer afgezet bij de zelfde Macdonald. Ik weet zeker dat hij ondanks de dorst en zin een ijsje het heeft volgehouden. Daarna Mr. Ali thuis gebracht. Eindelijk thuis aangekomen op de bank in slaap gevallen om vervolgens net voor Maghreb wakker te worden. Toen ik mijn ogen opendeed en naar buiten keek zag ik de zon ondergaan en besloot deze meteen vast te leggen op camera. Het leek net of de zon voldaan op alle vrijwillegers neerkeek.

Aan alle toppers van vandaag wil ik het volgende zeggen: “JULLIE ZIJN GEWELDIG” en dit heeft Allah er over gezegd in de Koran hoofdstuk 30, Al Kahf, vers 31 staat het volgende:
"voorwaar, degenen die geloven en goede werken verrichten: voorwaar, wij zullen de beloning van wie een goed werk verricht niet verloren doen gaan. 31 zij zijn degenen voor wie er de djanaato Adn zijn, waar onder door de rivieren stromen, zij zullen er in versierd worden met kettingen van goud en zij dragen groene gewaden van zijde en brokaat, erin leunend op kussens. De beste beloning en de beste verblijfplaats.” Al Kahf 30, 31.

En alle vrienden die tijd hebben om een keer te helpen zou ik zeggen DOEN. Want Sadaqa kan ook in tijd of handeling gegeven worden.

Heb ik je nieuwsgierig gemaaktbezoek dan hun facebook pagina https://www.facebook.com/BarmHartBox?ref=ts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten